Weboldalunk cookie-kat használ, amit Ön az oldal további használatával elfogad.További információ
Vevőszolgálat 318-5454

Keleti Szőnyegek Galériája

(0)

Gyakran ismételt kérdések

  • Carpet
  • Textile
  • Shoe
  • Lamp
  • Jewellery

Szőnyegemet szemlélve azt vettem észre, hogy annak szimmetriája tökéletlen. „Hibás" szőnyeget vásároltam?

Sokszor előfordul az, hogy egy keleti, kézi csomózású vagy kézi szövésű szőnyeg alakja mértanilag nem tökéletes. Ennek hátterében a manufakturális vagy háziipari technológiák nem uniform, nem futószalag elvű sajátosságai állnak. Éppen ez az egyediség nyújtja keleti szőnyegeink diszkrét báját, adja egyéniségük egyik sajátos vonását.

Mintha hiba csúszott volna a szőnyegem mintázatába, a bordűr, a szőnyeg keretének egyik apró ismétlődő eleme lemaradt ...

Ha az Ön által vásárolt szőnyeg kézzel csomózott, egyedi darab, annak csekély mértékű minta- és színeltérései éppen a szőnyeg eredetiségét igazolják.

Furcsa színárnyalatokat, sávokat látok a szőnyeg egyszínű részein. Ez valamilyen hiba ?

Gyakran előfordul, hogy a szőnyeg egyszínű felülete tónusában helyről-helyre változik. A tükör színe például az egyik részen lehet élénkvörös, majd visszafogottabb vörös, aztán esetleg mély rozsdavörösbe megy át. Az árnyalatoknak ezt a változását 'abras'-nak nevezik, és többnyire annak a ténynek a szándéktalan következménye, hogy a csomózáshoz nem egy időben színezett motringokat dolgoztak fel, vagy a festő üstöket annyira túltelítették , hogy a gyapjú a festéket nem tudta egységesen felvenni. A nomád szőnyegeknél az abras nem értékcsökkentő tényező, sőt a szín intenzitásának e finom különbözőségei sajátos módon hozzájárulnak a szőnyeg vonzerejéhez. A manufaktúra szőnyegeknél, ahol a szükséges gyapjúmennyiséget előre kikalkulálják az abras csökkentheti az esztétikai élményt és így szőnyeg értékét is.

Milyen szempontokra ügyeljek újonnan vásárolt szőnyegem elhelyezésekor?

A gyapjúszőnyegek hosszú élettartamának egyik feltétele a sík, egyenletes és száraz felület. Használjon a kereskedelemben kapható csúszásgátlót, ezzel nemcsak megakadályozza a szőnyeg csúszkálását, hanem egyúttal a szőnyeg hátulját is megvédi az éles kőburkolatoktól és a kidörzsölődéstől. Ne tegye ki erős napsütésnek szőnyegét , mert az színelváltozásokhoz vezethet. Fűtött helyiségeknél ügyelnünk kell arra, hogy az alatta vagy mellette levő helyiség fűtött-e. Ha ugyanis a padló vagy falfelület túlságosan hideg a fűtött helyiségben, akkor a levegő páratartalma lecsapódik, és így az állandón nyirkos, ami a ráterített szőnyegeket korhasztja.

Virágcserepet szeretnék rakni a szőnyegre ...

Soha ne tegyen virágcserepet a szőnyegre. Ugyanis ezek néha nedvességet eresztenek ki. A gyapjúszálak a környezetükből nedvességet vesznek fel, amit szárazabb időben újból leadnak. A nedvesség következménye: korhadt, töredező részek a szőnyegen, melyek elértékteleníthetik azt. A cserép alá tett üvegalátét is okozhat károkat.

Mire figyeljek, ha szőnyegemre bútort szeretnék állítani?

Soha ne állítson olyan bútort a szőnyegére, amely azt egy pontban nagy terhelésnek teszi ki. A gyapjúszálak természetes zsírtartalmuknak köszönhetően elasztikusak, ezáltal a lenyomott sörte idővel regenerálódik. Használja ki a szőnyeg ezen tulajdonságát, és tegyen az éles bútorlábakra védősapkát. A helyenkénti foltokban történő kopás elkerülése érdekében időnként forgassa el szőnyegét 180 fokkal, így annak hasznos időtartalmát megduplázza.

Ha a nehéz bútor nyoma foltot hagyott, ...

Legegyszerűbben gőzöléssel szüntethetjük meg. Nedves ruhán keresztül vasalóval gőzöljük át a szőnyeget. Gőzölés után gyorsan keféljük fel a folt helyét.

Falra is függeszthetem szőnyegemet?

Nagyméretű és nehéz szőnyegeket csak a nagyobb teherbírású felvető szálaik (láncfonalaik) terhelésével, azaz csak függőlegesen szabad felfüggesztenünk, ellenkező esetben eldeformálódhatnak, illetve megnyúlhatnak. Kisméretű, könnyebb szőnyegeket, ha mintázatuk ezt lehetővé teszi, függőlegesen vagy vízszintesen is felfüggeszthetünk. az alábbiakban leírt módszer alapján.

Milyen módszerrel rögzíthetem falra a szőnyegemet?

Ha a szőnyeget a falon akarjuk elhelyezni, rakassunk a felakasztási helyen a szőnyegre egy 4-5 cm széles nyersvászon szalagot, gondosan felvarrva, és a karikákat erre a vászoncsíkra varrjuk fel. Soha ne varrjuk a karikákat magára a szőnyegre. A legtökéletesebb súlyelosztást tépőzár felvarrásával lehet elérni, de ez csak kisebb súlyú és méretű szőnyegeknél alkalmazható.

Szabad-e nedves tisztításnak kitenni a keleti szőnyegemet?

A szakszerű, hozzáértő, és alapos tisztítás a szőnyegnek alig árthat, ellenben annál többet használ a szőnyeg külsejének, mert a tisztítás valósággal „előáshatja" a rárakódott piszok rétegei alól a pompás színeket, és a csomózás finom anyagát is élvezhetőbbé teszi. Mielőtt azonban ezt tennénk, győződjünk meg a színek tartósságáról. Nedvesítsünk meg egy papírzsebkendőt, és végezzünk színpróbát. Ha a papírzsebkendő elszíneződött, akkor csak száraztisztítást szabad alkalmazni, mert nedves tisztításnál a színek összefolynának. Ez csak anilinfestésű szőnyegeknél szokott előfordulni.

Miért használ a híg ecetes oldat a szőnyegnek?

A lúgos anyagok a legnagyobb hígításban is káros hatásúak, ezért kell a kimosott szőnyeg utolsó öblítő vizébe, illetve a rutinszerűen végzett felületi nedves kezelésnél használt langyos vízbe is kevés ecetet tenni, hogy a mosás után esetleg a szőnyegben maradt legcsekélyebb mennyiségű lúgos anyagot is semlegesíteni lehessen.

A szőnyegem hullámossá vált ...

Ha egy szőnyeg hullámossá válik, célszerű szakemberhez fordulni, és az ő segítségével kifeszíttetni. Egyébként azt kockáztatja, hogy ezeken a helyeken a szőnyeg rövid idő alatt letaposódik, és könnyebben elkopik. A feszítés által ezek a felületek kisimulnak, és a szőnyeg hasznos élettartama meghosszabbodik.

A szőnyeg mely részei a legérzékenyebbek, és mit tehetek azért, hogy megőrizzem épségüket?

Gyakran ellenőrizze a szőnyegek oldalait, széleit, és rojtjait. Több évtizedes tapasztalat mutatja azt, hogy a drága javítások szükségtelenek lennének, ha a szőnyeg előbb említett részeit időben restaurálták volna.

Vasalhatom-e kopott szőnyegemet?

Ha a szőnyeg nem kopott és csomói nem hullanak, ne alkalmazzunk vasalást, mert bár a hátán, vizes ruhán keresztül átvasalt szőnyeg tömörebbé lesz, és így némelykor megszüntethető a csomók kihullása, de egy ép szőnyeg alapszálait a vasalás meggyengítheti. Ezért csak kopott szőnyegeket vasaljunk, és akkor is csak a hátoldalon.

Az asztalról lepotyogott falatok piszkították be szőnyegemet ...

A fehérje és zsírtartalmú foltokat hideg vagy langyos mosószappanos vagy gyapjútisztító szert tartalmazó vízzel tudjuk eltávolítani.

Mit tegyünk a molyok ellen?

A molyok a legnagyobb ellenségei a szőnyegeknek. A klimatizált viszonyok, központi fűtés, sötét nedves helyek ideális körülmények a molyok szaporodásához. Ennek megelőzésére használhatunk hatékony molyspray-ket. Amennyiben szőnyegeinket használaton kívül helyezzük, célszerű összegöngyölés közben szilárd molyirtószerrel pl. naftalinnal teleszórni. Mivel ez a szer illanó, ezért a fióknak vagy ládának, melybe a szőnyegeket berakjuk, légmentesen jól zárónak kell lennie, mert különben a szert gyakran kell újítani, mivel elpárolog. Amíg ezek a szerek jelen vannak, a moly nem tud kárt tenni a szőnyegekben, sőt még azután sem 1-2 hónapig. A moly az ilyen molyirtószertől szagos szőnyegeket akkor is kerülni fogja, ha már kivettük azokat a molyirtószerből. Ha molypetét- vagy férget talál a szőnyegen, azonnal forduljon szakemberhez.

Mit tegyek, hogy szőnyegem nap, nap után teljes szépségében ragyogjon?

Minden szőnyegnek szakszerű és rendszeres ápolásra van szüksége. Ez magában foglalja az igénybevételnek megfelelő gyakoriságú, a sörték szálirányában végzett porszívózást. Egy egyszerű porszívás eltávolítja a felületi szennyeződést a szőnyegről. Porszívózzuk ki a szőnyeg mindkét oldalát nem túl erős szívással. A porszívóval való pormentesítés lazítja meg legkevésbé a csomókat, és így árt a legkevésbé a szőnyegnek. Ne használjon ún. házi szőnyegtisztító illetve forgókefés takarító gépeket. A gyapjúszőnyegek felfrissítésének két, régóta bevált módszere a következő: -télen száraz porhóra sörtével lefelé felterítjük a szőnyeget, és hátulról gyengéden ütögetjük, inkább sok apró, mint kevés nagy ütéssel. -langyos ecetes vízzel keféljük át alaposan a fakó szőnyeget. Hagyjuk megszáradni: a színek ismét üdén ragyognak. (Víz-ecet aránya: 10:1.) Alapos tisztítást csak a szőnyeg egészének nedves átmosásával lehet elérni. Ha szőnyege erősen szennyeződött, vagy időszerűvé vált annak nedves tisztítása, forduljon inkább szakemberhez.

Foltos lett a szőnyegem ...

Ha folt került a szőnyegére, ne hagyjon időt arra, hogy a szennyeződés megszáradjon (kivéve a gyertyaviasz és a rágógumi okozta foltokat), reagáljon gyorsan. Az első és legfontosabb teendő: a kiömlött folyadékot a lehető legjobban szárítsuk és itassuk fel. Széltől haladjunk a közepe felé, gyengéden itatgatva a nedvességet; ne dörzsöljük, mert mélyül és nagyobb lesz a folt. Kérjük, folteltávolításokhoz ne használjon „szenzációs" kémiai anyagokat, különböző újonnan felfedezett krémeket, porokat, pasztákat, mert azok elveszik a szőnyeg természetes zsírtartalmát. Inkább vegyen egy kevés langyos vizet, adjon hozzá néhány csepp lágy öblítő anyagot (pl. pH semleges babasampont), néhány evőkanál ecetet, és azt egy kis pamutkendővel vigye fel a tisztítandó felületre, kívülről haladva a folt közepe felé. A folt eltávolításakor ne áztassuk el a szőnyeget az alapszálakig, és a művelet végeztével szálirányban keféljük át a sörtét. Esetleg egy gyenge fokozaton működő hajszárítóval is gyorsíthatjuk a száradást.

Hogyan szedjük fel a rágógumit a szőnyegről?

A leragadt rágógumira tegyünk jégkockát, vagy fújjuk le óvatosan fagyasztóspray-vel, várjuk meg míg megkeményedik, ezután egy kalapáccsal összetörjük, majd a maradékot kikeféljük és felporszívózzuk.

Hogyan tűntessem el a viaszfoltot a szőnyegről?

A gyertyafaggyút hagyjuk megszilárdulni, és óvatosan kézzel eltávolítjuk. A hátramaradt részeket itatóspapírral és vasalóval kezeljük. Óvatosnak kell lennünk, mert a túl meleg vasaló kárt okozhat a gyapjúban, és a megfolyt színes faggyú elszíneződéseket okozhat.

Hogyan távolítsuk el a a vörösbor foltját?

Vörösboros foltnál a felitatás után segít a régi, bevált módszer : szórjunk sót a foltra.

Cukros szirup, szörp került a szőnyegre ...

Minden cukor tartalmú szennyeződés langyos mosószappanos vagy gyapjútisztító szeres vízzel eltávolítható .

A tintapacáról ...

Tintafolt ellen a leghatékonyabb szer a tiszta alkohol vagy az aceton .

Hogyan tüntethetjük el a ragasztófoltot?

Ecetbe mártott kendővel. Az általános ragasztót a körömlakk oldja.